Az iskola bemutatása

 

Intézményünk Cered községben, gyönyörű természeti környezetben fekszik, Szlovákia, Heves, Borsod találkozásánál, amelyre joggal vagyunk büszkék. Kistérségünk a Karancs-Medves Tájvédelmi körzet közvetlen közelében, a Tarna forrásvidékén található. Dombsági és középhegységi ez a táj, amelyet különböző földtörténeti korszakok lenyomatai, hatalmas erdőségek, sziklás csúcsok, völgysíkok és szorosok, medencék, lankák szabdalnak, tesznek változatossá, hangulatossá.

 

Megyénk területén kapcsolódik egymáshoz a nyugati részen elhelyezkedő Börzsöny, a középső részt uraló Cserhát és keleten a Mátra hegység. Az országhatáron emelkedő Karancs-Medves 729 méteres csúcsáról akár a Tátráig is ellátunk. Ennek a hegynek a lábánál találhatók az általunk gyakran látogatott Nagy-kő, amely egy 512 méter magas bazaltcsúcs, a Kis-kőnek, amely szintén bazaltkúp, érdekessége a belsejében lévő vulkáni buborékbarlang, a Szilvás-kő, a vulkánosság egyik bazaltsapkás tanúhegye.

Vizekben sem vagyunk szegények. Cered határában négy tóból álló mesterséges tórendszer várja a horgászni, pihenni vágyókat.

 Az iskolások száma Cereden az 1850-es években 80-100 körül mozgott. A fából készült iskola helyett 1870-ben emeltek újat, immáron kőből, s ennek az iskolának már okleveles kántor-tanítója volt. 1906-ban két tantermesre bővült az intézmény. Az 1912-13-as tanévtől van legkorábbi osztályozási és mulasztási napló. A jelenlegi iskolaépület a II. világháború után épült és több alkalommal bővítették.

Az 1968-69-es tanév kezdetén a közös tanács a szilaspogonyi iskola felső tagozatát a zabari iskolához csatolta és Szilaspogonyban csak alsó tagozatot működtetett. Ez az időszak 
1977-ig tartott, amikor a körzetesítés újabb változásokat hozott. Szilaspogonyban megszűnt az iskola, Zabar községben csak alsó tagozat működött a ceredi iskola tagiskolájaként. A rendszerváltás után a mindhárom községben önálló képviselőtestületek intézményirányító társulást hoztak létre, társulási megállapodást kötöttek az iskola közös fenntartására.

 A gyermeklétszám fokozatos csökkenése következtében 1996-tól a zabari és a szilaspogonyi tanulók valamennyien a ceredi iskola tanulóival együtt alkotják az iskola gyermekközösségét.

A környék egyetlen iskolájaként intézményünk családias légkörrel, a szakmai munka színvonalával kivívta környezete általi elismertségét.